fredag den 22. april 2011

Strawberry fields forever

Da vi for 16 år siden købte vores hus, stod der 4 forkølede jordbærplanter under det ene æbletræ. Dem flyttede vi til en mere frugtbar plet og i løbet af et par år, havde vi intet mindre end end jordbærmark og endda med den gamle jordbærsort Senga Sengana, som jeg bedst kan lide. Nu er der desværre ikke så mange planter tilbage og lysten til at spise jordbær sammen med de iberiske skovsnegle er heller ikke så stor.


Men nu har jeg fået højbede, så nu skal jordbærplanterne forkæles. Ikke mindst fordi vi i år er hjemme i Danmark til selv at spise dem.Første skridt er at grave dem fri fra mynte og ukrudt, som ikke skal med op i det nye bed.Andet skridt er at plante dem og vande godt.Tredje skridt er at vente....... Det er det længste skridt! Men når vi har ventet længe nok, så skal vi have jordbær med fløde i haven, mens solen skinner fra en skyfri sommerblå dansk himmel.When we 16 years ago bought our house, we found 4 small strawberry plants under one of the apple trees. We moved them to more fertile spot and within a few years, we had no less than a strawberry field and with the old strawberry variety SengaSengana which I like best.  Unfortunately not so many plants are left and the desire to eat strawberries with the Iberian Snails are not so great. But now I've got raised beds, so now it is time to coddle the strawberry plants. Especially because this year we are back home in Denmark in summertime to eat them ourselves. First step is to dig them free from the mint and weeds. We do not want weeds in the new raised beds. The second step is to plant them and water well. The third step is to wait ....... That is the longest step! But when we have waited long enough, we will have strawberries with cream in the garden while the sun shines from a cloudless  summerblue danish sky.

1 kommentar:

Olive Knitting sagde ...

you made strawberries sound so great that I went out to buy a basket today. I know, not the same as those lovely ones you'll be enjoying soon!!!