In September last year my husband went out fishing from a boat on the Mediterranean. It was the season of the red tuna. Where there is tuna you find anchovies, tons of anchovies. In fact so many that you just shovel them into the boat. For both kinds of fish, they are very popular and can be eaten both raw marinated in olive oil and lemon and fried in butter or oil.
Først skal fiskene selvfølgelig renses. Det lyder som et stort arbejde at pille ben ud af så mange små ansjoser, men det er faktisk meget nemt. Først pilles hovedet af lige under brystfinnerne, så køres en finger ned langs rygbenene, så indvoldene fjernes og samtidig skilles kødet fra benene. Så trækkes rygbenene ud i et sammenhængende stykke og den lille hale ryger med af i samme omgang. Øvelse gør selvfølgelig mester og når man har taget på det tager det 3 sekunder at rense hver fisk. Til sidst skylles fisken og lægges i en si til afdrypning.
First you clean the fish. It sounds like a lot of work to pick bones out of so many small anchovies, but it's actually very easy. First take off head just below the breast fins, then run a finger along the backbones, so entrails are removed while also separating the fishmeat from the bones. The more you practice the faster you get. It should only take three seconds to clean each fish. Finally clean the fish under water and place in a strainer to drain.
En tun er også nem at rense og hvis den skal marineres som ansjoserne, skal den udbenes og skæres i papirtynde skiver. Det gøres nemmest, hvis den er frossen og kun halvt tøet op.
Til begge fisk og i princippet til alle slags fisk, som kan spises rå bruges følgende marinade: 1 del friskpresset citronsaft, 1 del god olivenolie, lidt salt, lidt peber og evt. lidt presset hvidløg. Rør dette sammen til marinade og pensl først en tallerken, læg derefter fisken på, pensl igen med rigeligt marinade og lad det trække koldt i mindst et par timer. Fisken skal være mat før den er færdig. Spises med et godt lyst brød.
Hvis man hellere spise stegte ansjoser, vendes de først i en blanding af mel eller rasp krydret med salt og peber. Derefter steges de lettest i en lille gryde med godt med solsikkeolie. Steg lidt ad gangen og læg fiskene til afdrypning på fedtsugende papir. Det er simpelthen den bedste snack i verden og bør spises med fingrene med det samme. Ingen pæne bordmanerer her.
Hvis man vil tilberede sin flotte røde tun, skal den skæres i ikke for tykke skiver på tværs il tunkotelletter. Disse steges 2 - 3 minutter på hver side, så de stadig er røde indeni. Ellers bliver de kedelige og tørre. Som tilbehør er der frit valg på alle hylder.
A tuna is also easy to clean and if it is used to marinating like anchovies, you take out the bones and cut into paper thin slices. This is done most easily if it is frozen and then half thawed. For both kinds of fish and in principle all kinds of fish that can be eaten raw you use the following marinade: 1 part fresh squeezed lemon juice, 1 part good olive oil, salt, pepper and perhaps a little pressed garlic. Whip this together for marinade and brush it on a plate, then put the fish, brush again with plenty of marinade and let the fish rest in the fridge for at least a couple hours. Eat it with a good white bread.
If you'd rather eat fried anchovies, invert the first in a mixture of flour or bread crumbs seasoned with salt and pepper. Then fry in a small pot with sunflower oil.Fry a small portions of fish at a time and place the fish to drain the grease on absorbent paper. It is simply the best snack in the world and should be eaten with the fingers. No sophisticated table manners here, please.
If you want to cook the beautiful red tuna, cut it across into not too thick slices. Fry these slices 2-3 minutes on each side, so that they are still red inside. Otherwise they become dull and dry. Eat it with potatoes or bread or just a nice green salat.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar